Facebook

Volg ons

Whee! Ik draai me om en zie dat onze peuter op een emmer biest is gaan zitten. Biest is de eerste, zeer voedzame, melk van de koe na de geboorte van een kalf. Biest is dikker en geler dan de latere melk.

Whee! Eerst naar huis voor een schone overall. Als het even kan, gaan onze kinderen ’s avonds mee kalfjes voeren. Echt efficiënt werkt het niet met vier jonge kinderen tussen de emmers melk. Maar het hoort erbij. En we leren onze kinderen van jongs af aan dat je goed voor je dieren moet zorgen. 

Zo’n negen maanden geleden was er een vruchtbare periode op onze boerderij, wat nu zorgt voor een geboortegolf, een kalverboom. Al een aantal weken worden er meer kalveren dan normaal geboren. Dit zorgt voor veel extra werk, wat we met alle liefde doen. Voor ieder kalf willen we de beste start. Dit betekent zo snel mogelijk genoeg biest van eigen moeder, een schoon hok met vers stro en een jasje (een kalverbodywarmer) om lekker warm te blijven. De ontwikkeling van ieder kalf wordt nauwlettend in de gaten gehouden. 

Terwijl ik na het voeren alle emmers en spenen schoonmaak, krijgen alle kalfjes een aai over hun bol van ons kroost. En als dan eindelijk al het werk bij de kalfjes is gedaan en de kinderen even later schoon gedoucht in hun bedjes liggen. Plof ik neer voor een kop koffie. Niet veel later schuift ook Martin aan. Maar veel tijd voor koffie drinken is er niet, op de telefoon is te zien dat een volgend kalf zich aandient. De babyfoon gaat aan en we zorgen er samen voor dat de bevalling voor de koe zo goed mogelijk verloopt en dat ook dit kalf de beste start krijgt. De avond is bijna voorbij als we samen de dag eindigen voor de houtkachel met een biertje en een wijntje. We maken lange dagen. Maar dat doen we maar wat graag voor onze dieren. Immers, als je dieren hebt, moet je daar goed voor zorgen.

#boerenhoudenvandieren

Dorien Benning, educatieboerin in Lheebroek

 

 

© 2019 MelkNatuurlijk