Facebook

Volg ons

Soh, ik slaap weer wat beter sinds een paar dagen. Dat is toch wel prettig. De hele discussie over stikstof doet toch meer met mij dan ik gedacht had.

Of ja discussie, juist het ontbreken van discussie maar gewoon geconfronteerd worden met een kaart en halvering van mijn veestapel. Dat hakt er toch wel in. Kwam ik ook nog eens iemand tegen op een avond van de gemeente die tegen me zei dat hij niet kon beloven dat ik op mijn huidige plek wel boer zou kunnen blijven..... En ik denk gelijk flikker toch op, ik heb een milieuvergunning, een NB wet, voldoe aan alle eisen maar bovenal, ik heb de afgelopen 5 jaar juist verschrikkelijk geïnvesteerd in verduurzaming. Ik ga geen kant op. Maar ja, dat zei ik natuurlijk niet. En dan die onzekerheid, dat doet gewoon veel met je. Zoveel zelfs dat ik de afgelopen weken toch elke nacht zeker twee keer wakker werd en dan weer het eerste half uur niet meer kon slapen.
Maar ik ben me toch aan het herpakken. Want wakker liggen heeft gewoon geen nut. Ik ben me nu aan het richten op de dingen die me energie geven. Zo ben ik bezig met een projectgroepje om de koeien meer gras buiten te laten eten. Met echt heel simpele oplossingen krijg je heel goede resultaten. En daar wordt ik dan weer vrolijk van. Ook zoek ik al jaren naar een goede reden om weer dubbeldoelkoeien te nemen. Deze koeien produceren helderop minder melk, daar staat tegenover dat ze juist wel meer vlees produceren en dat ze veel robuuster zijn.... en mooier, maar dat is persoonlijke smaak denk ik. Google maar eens naar MRY rund en kijk dan naar de foto's. Daar wordt iedereen toch vrolijk van, wat een geweldig mooie dieren.
De reden dat ik nu de stap maak naar MRY runderen is omdat ik met de koeien ook aan het omschakelen ben naar biologisch. Ik denk zelf dat deze koeien daar beter bij passen. En elke reden om dit soort koeien te mogen houden is natuurlijk een goede! En omschakelen naar biologisch is een héél grote uitdaging. Dat geeft gelukkig ook veel energie.
Groeten en kallum an, Hans.

© 2019 MelkNatuurlijk