Facebook

Volg ons

Samen met mijn man runnen we een rundveehouderijbedrijf met onze zuiveltak. Als ondernemer maak je zelf je eigen keuzes.
Ondernemen is ook zelf de touwtjes in handen houden. Op dit moment voelt het alsof we niet zelf de touwtjes in handen hebben. We moeten afwachten wat de overheid over ons ‘beslist’. En laat ik daar nu net niet goed tegen kunnen.


Op een nette manier wil je dan eigenlijk toch laten horen, he ik ben er ook nog! Samen met een aantal agrarische dames hebben we voor Drenthe daarom een brievenactie opgestart. Alle agrarische bedrijven, medewerkers enz hebben we gevraagd om een brief te sturen met daarin de vraag wat doet dit nou met jou. Deze brieven zijn verzameld en gaan naar Dhr Jumelet die ze meeneemt naar Dhr Remkes. Onderstaand een gedeelte van de brief die ‘wij’opgestuurd hebben.
Samen met mijn man zijn we dankbaar dat we het veehouderijbedrijf ! over hebben kunnen nemen van onze schoonouders. Alleen verzamelen er zich voor de zoveelste keer weer donkere wolken boven ons hoofd. Eerst de fosfaatproblematiek, wat ons bijna het bedrijf gekost heeft. We hadden een nieuwe stal gezet, opnze óude’stal was af. De koeien hebben nu meer koecomfort en is weer voorzien van de nieuwste welzijnseisen. Alleen de stal was nog niet gevuld op de peildatum omdat we te maken hebben gehad met een dierziekte. De financiering loopt wel door. Dit is geen verwijt naar de banken, want we hebben zelf gekozen voor deze financiering.
We zitten net tussen 2 natuurgebieden in. We hebben 'geluk'dat onze reductie meevalt. Maar ook al moeten we 10 koeien weg doen, ons bedrijf is berekend op de koe aantallen die we nu hebben. Daar hebben we onze begroting en dus onze financiering op berekend.
Ik hoop dat de overheid nu eindelijk eens een duidelijke lijn gaat inzetten, maar ook een eerlijke lijn. Ik wil overal wel aan mee werken, als het maar eerlijk is. We doen mee aan een spel waarin vals gespeeld wordt.. En natuurlijk, samen moeten we het doen. Natuur en het boerenleven gaat juist zo goed samen. Dus start opnieuw, gooi het kaartje weg. En begin weer blanco, zet ook in op innovatie. Dan nog zijn de gestelde doelen zeer moeilijk te halen, zo niet onhaalbaar denk ik. Maar dan is het startpunt al heel anders. Laat ons boeren, boeren!
Wenda Bolhuis Beilervaart

© 2019 MelkNatuurlijk