Facebook

Volg ons

Een melkveehouder houdt van koeien. Punt. We verzorgen ze elke dag, de hele dag, jaar in en jaar uit. Met plezier. En met liefde. 

We weten namelijk als geen ander dat als wij goed voor onze koeien zijn, zij dat ook voor ons zijn. Zij zijn ons brood. Ons bestaansrecht. Ons werk. Dus verzorgen we onze koeien zo goed als mogelijk. 

Voor de buitenwereld komt deze zorg soms niet altijd over als goed. Soms doordat mensen niet precies weten waarom we doen wat we doen en hoe dat onze koeien ten goede komt. En in sommige gevallen gaat er wel eens iets mis, hoe we ons best ook doen. Denk aan ziektes die kunnen uitbreken. Dat is voor de koeien vreselijk, maar ook voor de boer. 

Daarom maken we gebruik van allerlei tools om zulke dingen te voorkomen. Zo geven bijvoorbeeld ‘ Koekompas’ en KalfOK’ signalen af qua waar het bedrijf nog verbeterpunten heeft. Daarnaast is er een intensieve samenwerking met veeartsen om zo direct in te kunnen grijpen als er iets gebeurt of juist om te voorkomen dat er iets misgaat.

Gezonde koeien leven langer en geven dus uiteindelijk meer melk. Hoe langer de koe mee gaat, hoe duurzamer. Een goede verzorging van koeien bestaat uit altijd beschikbaar fris, vers en schoon voer en water. Maar ook uit het zorgen voor een stal  met schone, comfortabele ligboxen en veel frisse lucht, waar meerdere malen per dag de mest wordt weggeschoven. Het liefst ook met weidegang. Koeien vinden het namelijk heerlijk om buiten een frisse neus te halen. En koeien in de wei horen bij een oer-Hollands landschap. De stallen van tegenwoordig zijn echter zo luxe, dat als de koe de keus krijgt, de koe vaak net zo lief binnen is. Wist je dat bijna alle boeren massageborstels voor hun koeien in de stallen hebben hangen? Gewoon, om ze extra te verwennen.

© 2019 MelkNatuurlijk