Facebook

Volg ons

Koeien zijn prachtige dieren. Wij boffen dan met een stal zwart-bonte, rood-bonte, bruine, en rode koeien. Ik kan genieten van die blikken in de ogen, de oren die alle kanten op flapperen en een luid geloei. Onder het melken komt Emma, mijn “melkvriendin”(ja zo noemen we haar inmiddels) getrouw, rustig staan herkauwen bij het trapje van de melkput.


Herkauwen? Ja, herkauwen! Een koe kauwt maar heel kort op het voer wat ze opeet en slikt het dan meteen door. Het komt dan via de slokdarm in de pens. Als een koe in rust is, rispt ze een ‘bal’ voer terug in de mond en kauwt er dan langer op. Hiermee verkleint Emma, en ook andere herkauwers, de voerdeeltjes en helpt daarmee eigenlijk de bacteriën het voer om te zetten naar belangrijke voedingsstoffen voor het dier en voor de melk. Als ik op Emma let, schiet ik in de lach. Ze staat heerlijk rustig, ongegeneerd, te kijken en herkauwen als ik in de weer ben met de dieren. Als ze uitgekauwd is op de bal, slikt ze het door en ‘burp’ er volgt een volgende bal.
Er is momenteel nogal wat om op te herkauwen, het ene kauwen we vlot; het andere kauwt trager, langer. Stikstof, boerenprotest, droogte, inflatie, gas, energie, buiten slapen, rode zakdoeken, blauw wit rood – land in nood… Het zijn er veel vlaggen - en niet meer alleen bij de boer - dat raakt me. Met de ene herkauwslag vind ik het dieptriest, met de volgende herkauwslag vind ik het krachtig dat er zoveel vlaggen hangen.
Ondertussen is ook de zomervakantie begonnen, én zomer is het. De afgelopen dagen was het bij het water prima vertoeven, werd er tijd gemaakt voor siësta en pakken we werkzaamheden op de koelere momenten op. Een tijd van leuke dingen, mooie herinneringen, even los van het (school)ritme. Het ritme op de boerderij gaat wel gewoon door, 24/7. Even op pad, weg van het dagelijkse: ook wij gaan deze zomer een weekje op vakantie, niet te ver weg – even een andere plek om te herkauwen 😉 Ik wens jullie een goede zomer toe, geniet!

Geke Enting

Zwiggelte 

 

© 2019 MelkNatuurlijk