Facebook

Volg ons

Misschien volgt u hem ook op facebook of Twitter, Gert van den Bosch, fotograaf uit Zaltbommel. Hij maakt bijzondere dierenfotos en is geïnteresseerd in de landbouw.

Al twee zomers lang is hij bezig het melken in de wei te fotograferen, zoals het vroeger ging. Hij komt op boerderijen waar de tijd al dertig jaar stil lijkt te staan. Hij bezoek bijvoorbeeld Nynke Cuperus(74) uit Boksum maar ook de jonge Laura Alberts (22) uit Nieuw-Roden die een koe heeft en deze twee maal daags in de wei melkt. Echt een tip om te volgen, geweldig mooi.
Soms lopen de koeien een trapje of verhoging op, maar vaak staan de koeien op de grond en moet je voor iedere koe door de knieën. Schoonmaken, melkstel onderhangen, melkstal afhalen, tweemaal daags voor iedere koe in weer en wind. Dan de melk naar de boerderij transporteren en in de koeltank bewaren en de melkstellen schoonmaken.
Romantische schiterrende plaatjes. Op deze manier en met vaak een klein aantal koeien kan een gangbare boer die een hypotheek heeft net als de meeste ondernemers alleen zijn rekeningen niet betalen, terug naar die tijd zou niet kunnen.
Op de meeste boerderijen is nu een melkstal gebruikelijk, waar je rechtop en droog kunt staan met goede verlichting ipv daglicht in de wei . Een geïsoleerde stal, een massageborstel en tweemaal daags gestrooide ligbedden behoren zelfs tot de standaard uitrusting bij de meeste melkveebedrijven. Op een derde van de boerderijen hebben de koeien helemaal vrije keuze wanneer ze naar de melkrobot komen om gemolken te worden.
In veel sectoren zoals boeren maar ook bouw, transport, visserij, de zorg etc wordt nog steeds keihard gewerkt. Maar naar de fysiek zware beroepen van vroeger met weinig hulpmiddelen zouden weinigen terug willen denk ik. Meegaan met de tijd, aanpassen en innoveren is wat boeren goed kunnen, ook als het gaat om stikstof. Zou u terug willen naar de tijd van de zwart wit TV, zonder smartphone, zonder CV en supermarkt om de hoek? Mooie romantische plaatjes geven ouderwetse boerderijen wel!

Bernd Hietberg

Veearts bij DAP Het Drentse Hart

© 2019 MelkNatuurlijk