Facebook

Volg ons

Zwanger en een melkveebedrijf. Tja, u raadt het al: met enig regelmaat worden zaken vergeleken bij ons in huis.

Niet alleen hij, maar ook ik, met mijn veehouderij opleiding vergelijk ik het menselijk lichaam met ervaringen vanuit de melkveehouderij sector. Best handig, soms ook lachwekkend!
Zo gingen we onlangs naar de verloskundige en daar kwam een heel technisch verhaal voor de dag. De verloskundige, ook affiniteit met de melkveehouderij, stelt mijn man de vraag of bepaalde (technische) bijzonderheden ook bij koeien voorkomen. Het antwoord is ja. Ik zit te klapperen met mijn oren, hier had ik dan toch nog niet eerder van gehoord. Het grappige is, er zijn heel veel zaken te vergelijken.
Met ruim 100 geboortes van kalveren op ons bedrijf, kun je je als melkveehouder ook ervaringsdeskundige op het gebied van geboortes noemen. Voel ik me een moment minder, dan krijg ik technische vragen van hem, bijvoorbeeld last van de bekken en liezen wordt vergeleken met zakkende banden bij melkkoeien.
Zelf zet ik mijn veehouderijkennis met name in bij een pasgeboren kind, grotendeels vergelijkbaar met jonge kalveren. Belangrijk dat ze vlot eerste melk binnen krijgen, bij kalveren duiden we dit aan met 3 V’s: veel, vlug en vaak. Een veilige plek om te kunnen slapen zonder verstikkingsmogelijkheden, goed kunnen monitoren hoe het dier zich ontwikkelt en één verandering tegelijk. Zaken die je veelal ook ziet in de eerste weken van een pasgeboren kind. Rust, reinheid en regelmaat zijn toch kernwoorden in het begin van een nieuw leven. Evenals de controles van de moeder, ook die vinden plaats op het melkveebedrijf. Als de koe fit genoeg is, mag ze vlot weer de koppel in. Controles blijven van groot belang; temperatuur meten, alertheid en bloedsuikerspiegel zijn belangrijke signalen om de fitheid van de moeder te bepalen.
De tijd zal het leren hoe een en ander gaat verlopen de komende tijd. En enige nuance op z’n plaats is niet verkeerd; als vader en moeder ervaar je de geboorte van je eigen kind toch wel even anders dan de geboorte van een kalf. Maar ik weet het zeker: de vergelijkende periode zijn we, hier in huis, voorlopig nog niet door! 

Geke Enting
 © 2019 MelkNatuurlijk