Facebook

Volg ons

Met mijn laptop en een stapel papierwerk zit ik aan de keukentafel. Ik heb een prima kantoor thuis, maar helaas een ruimte zonder uitzicht. Ik kijk graag naar buiten, het land over. Zeker vanuit onze keuken hebben we een mooi uitzicht. Een welkome afleiding van de stapel papieren en mails die na onze vakantie op mij liggen te wachten.

Toen ik aan klanten van onze boerderijwinkel vertelde dat we deze zomer op vakantie zouden gaan, kreeg ik de meest uiteenlopende reacties. Meestal positief, maar veelal ook vol verbazing in de trant van ‘ik dacht dat boeren nooit op vakantie konden’ . Een paar jaar geleden had ik dit ook niet voor mogelijk gehouden midden in de zomer, maar het kan nu echt. Alhoewel dat wel meer voorbereidingen vergt…..

Omdat mijn man en ik het bedrijf samen runnen, zijn we ook in een heel aantal dingen elkaars vervanger. Dat vormt meteen de eerste uitdaging wanneer je als gezin op vakantie wilt. Je vervanger is er immers ook niet.

Gelukkig hebben we in de paar jaar dat we hier wonen mensen om ons heen verzameld die bij kunnen en willen springen. Ons werk als koeienboer draait grotendeels om het vee. Een of twee vervangers die we onze dieren toe kunnen vertrouwen is voor ons een vereiste. Daarnaast willen wij onze klanten van de boerderijwinkel niet voor een dichte deur laten staan, maar ook in dat opzicht hebben we een fijne hulp.

De week voor ons vertrek staat in het tekenen van voorbereidingen op de vakantie. In ons geval gaat dat verder dan een inpaklijst voor de koffers en een instructie voor de buurvrouw die de poes voert. We werken zoveel mogelijk vooruit, zodat de vervangers alleen het hoognodige hoeven te doen. Ook zijn we in de vakantie gewoon bereikbaar voor vragen en overleg, al proberen we iedereen wel het vertrouwen te geven zodat zij zelf incidenten op kunnen lossen.

Daarnaast rekenen we, de week na terugkomst, op wat extra werk. Naast al het wasgoed van de vakantie, is de papierwinkel blijven liggen en de klussen die wel even konden wachten. Een vervanger moet immers, naast de vakantie, ook betaald worden, dus maken we keuzes wat hij/zij wel doet en wat even kan wachten.

Terugkomend op de vraag of boeren op vakantie kunnen gaan? Het kan, met goede vervanging en de juiste voorbereidingen, in onze bedrijfsvoering. En dat is fijn.

Maar heb ik het de jaren hiervoor toen we (zomers) niet weggingen gemist? Starend over de velden denk ik na over die vraag. Nee, ik heb het niet gemist. Zeker niet sinds we hier wonen. Dit uitzicht vanachter mijn keukentafel voelt eigenlijk al als vakantie. Ik snap echter alle toeristen wel. De vakantie heeft ons goed gedaan, maar we zijn toch ook weer blij om thuis te zijn. Fijn!

© 2019 MelkNatuurlijk