Facebook

Volg ons

Herfst herfst wat heb je te koop? Zingt onze peuter enthousiast. Met intrede van de herfst vindt ook vaak de laatste keer gras inkuilen van het jaar plaats.

We willen niet dat het gras te lang de winter in gaat met oog op schade van nachtvorst, sneeuw en andere winterse perikelen. Afgelopen week is hier de vijfde snede gras geoogst. De ene buurjongen maait en schud het gras, mijn vader harkt het gras bij elkaar, een andere buurjongen rijdt met de opraapwagen het gras aan de bult en mijn man rijdt de opbrengst stevig vast met de shovel. Twee of drie dagen met extra hulp op de boerderij en als het plastic op de kuilbult zit, wordt er gezellig nagepraat onder het genot van een versnapering!
Zo’n latere snede heeft niet meer de kwaliteit van de eerste snede gras, maar is zeker een waardevol product voor onze veestapel. Daar waar we ons in de zomer druk maakten om een voertekort, lijkt de natuur zich, voor wat betreft grasoogst, hersteld te hebben. We hebben voldoende gras voor de veestapel kunnen oogsten en ook de maïs viel bij ons mee qua opbrengst en kwaliteit. Daar zijn we erg blij mee, want de oogst van dit jaar wordt in het najaar 2018, voorjaar en zomer 2019 gevoerd. Gelukkig hebben we de schaapjes op het droge voor wat betreft eigen gewonnen ruwvoer.  
De maand oktober betekent ook schapen op het land. Waarom? Meestal is het najaar natter en kunnen de schapen met hun kleine pootjes en lichte gewicht het gras op de nattere plekken wegknabbelen. Hiermee wordt de kans op sporen rijden in het land kleiner. Dit jaar lopen de schapen op het droge en hebben we toch de plekken, waar het anders nat is, bewaard voor de schapen.  
Tevreden loop ik een ronde met de hond langs de kortgemaaide percelen. Het ziet er netjes uit en is genieten met deze prachtige herfstdagen, zonnetje, mooie kleuren en de verscheidenheid van de natuur die we langslopen. We passeren aardappelen, suikerbieten, een perceel maïs, grasland, natuurgrasland, komen pinken en schapen tegen. En dat eigenlijk in je achtertuin, prachtig! Herfst herfst, wat heb je te koop?!

Geke Enting
 © 2019 MelkNatuurlijk