Facebook

Volg ons

Juli 2019. Dé afkalfmaand. Niet dat we dit ieder jaar in juli hebben, maar dit jaar is het zo. Een groot deel van koeien zijn in mei drooggezet. Droogzetten is vergelijkbaar met zwangerschapsverlof. Zo had ongeveer 25 procent van onze koeien verlof.

Door de warme maand juli leek het wel alsof de dieren zich aanpassen aan de hitte. Het afkalven gebeurt vooral op de koelere momenten van de dag: ’s avonds laat, ’s nachts of ’s ochtends heel vroeg.

We gaan vanmiddag op vakantie! ’s Ochtends zijn we vroeg wakker en gaan uit bed, zodat we het werk op tijd af hebben. In de stal aangekomen, geeft mijn man aan dat er 2 koeien gaan kalven. Ik begin met melken. Er komt een kreun uit de afkalfstal en ik zie een eerste kalf geboren worden. Een groot kalf, hij klappert meteen met de oren en is attent. Kijk, dat zijn en blijven de bijzondere momenten!

Dan de tweede koe. Dit kalf ligt achterwaarts, dat betekent dat eerst de achterpoten, achterwerk komt en pas op het laatst de kop. Dit vraagt meer aandacht en begeleiding. Na een kwartiertje zie ik de boer nog bij de koe in het stro liggen. Ik vraag of ik iets kan doen, hij antwoordt kort en resoluut: veearts bellen! Klaarwakker zijn wij vroeg op deze morgen en ik hoor een ietwat slaperige stem. Ah, dat is fijn onze vaste veearts, hij kent het reilen en zijlen bij ons op de boerderij en is maar weinig toelichting nodig: 'Ik kom eraan!'

Een kleine 10 minuten later is de veearts er. Het is een zware bevalling, waarbij veearts en melkveehouder op de knieën bij de koe in het stro zitten om alles goed te laten verlopen. Dit samenspel zorgt ervoor dat de grote jongen toch vlot, en op een natuurlijke manier, geboren kan worden. Gelukkig maken moeder en zoon het goed.

De afgekalfde koeien worden verzorgd en inmiddels hoor ik kinderstemmetjes op de babyfoon. Ron neemt het melken over en ik ontferm me over de kinderen en het inpakken van de tassen. De dieren zijn verzorgd, mijn schoonvader is gearriveerd en de auto ingepakt. Iets later dan gepland, rijden we een weekje vakantie tegemoet!

Geke Enting

© 2019 MelkNatuurlijk