Facebook

Volg ons

Volop zomer! Daar waar we normaalgesproken blij zijn met een periode zon, korte broek en een hemdje, hoor ik nu verschillende mensen en collega’s smeken om regen.


Combinen is niet ‘spannend’, met deze droge omstandigheden hoeft combinen niet door te gaan tot in de late uurtjes. ‘Morgen is het toch weer droog en gaan we verder’, zag ik iemand op Facebook schrijven. Regenhaspels worden van hot naar her gesjouwd, er worden lange dagen en nachten gemaakt om de gewassen te voorzien van water. Bij ons op het melkveebedrijf voelt het ook als een soort vakantie, maar een onaangename. Siesta tussen de middag, landwerk wat volledig stil ligt, werk in de stal wat wel om extra aandacht vraagt.  
De periode van temperaturen boven de 30 graden werden aangekondigd en ik zag mijn man er moeite mee hebben. Hoe zorgen we ervoor dat de hittestress bij de koeien wordt beperkt? Internet werd afgestruind naar ventilatoren. Bellen met het bedrijf wat ze aanbiedt en met een monteur. Maandag tussen de middag werden de ventilatoren gehaald, we waren niet de enige. Van heinde en ver kwamen veehouders ventilatoren halen. Dinsdag zijn de ventilatoren gemonteerd en met de heetste dagen draaien de ventilatoren in de stal om het enigszins aangenaam te maken voor onze koeien.   
Ook als melkveehouder hopen we bij iedere donkere wolk op regen van betekenis. Maar helaas… De droogte vanaf begin juni tot op de dag van vandaag maakt dat de percelen grasland van prachtig groen, zijn veranderd naar een dorre kale vlakte met een enkele spriet gras. Voer? Tja, dat is de vraag… Wanneer ik om me heen kijk, baat de graslandmat mij zorgen, maar ook de maïs staat er niet goed bij en schreeuwt om water. Normaalgesproken voeren we pas in het najaar volledig op stal en lopen de koeien nu buiten. Maar voeren op stal wordt al 100% gedaan en voor weiden is het overdag veel te heet. De opgebouwde voervoorraden zullen komend winter goed van pas komen.
Ik hoop, en met mij nog een heleboel andere collega’s, dat de weersomstandigheden snel zullen veranderen naar meer wisselvallig weer. Water (van betekenis) voor de gewassen en lagere temperaturen voor het vee en mensen. Hopelijk kunnen gewassen dan nog iets bijtrekken tot de oogst… 
Bij de eerste regendruppels worden er veel regendansjes gedaan, ik weet het zeker..!

Geke Enting

 © 2019 MelkNatuurlijk