Facebook

Volg ons

‘Mam, pap, zijn boeren echt superslecht voor het milieu?’ We zitten om 17.00 uur, net voor melktijd, aan tafel warm te eten met onze vier kinderen. Het is onze oudste dochter van 8 jaar die de vraag stelt. Op school had ze het jeugdjournaal gezien. ‘Mam, is het net als reclame? Dat moet je toch ook niet altijd geloven, zeg jij.’

Een paar maanden terug ging het over dierwelzijn op Nederlandse boerderijen en nu dat we milieuvervuilers zijn. De agrarische sector komt maar weinig positief in de media. Gelukkig krijgen onze kinderen het juiste verhaal mee. Maar er zijn steeds minder boerengezinnen. En de meeste kinderen (en volwassenen) staan ver van de bron van ons voedsel vandaan. Ze krijgen niet meer mee hoe het er echt aan toe gaat op een agrarisch bedrijf. Hoe wij dag en nacht zorgen voor dier en gewas.

De regels wat betreft dierwelzijn en milieu zijn (gelukkig) heel streng in Nederland. De agrarische sector is constant aan het verduurzamen; gangbaar en biologisch. Er is geen bedrijf zo duurzaam als een agrarisch familiebedrijf: we willen de dieren en de grond goed door kunnen geven aan de volgende generatie. Onze jongens van 6 jaar oud staan nu al te springen om boer te worden. Ik hoop dat het tegen die tijd nog kan. Dat er over 15 jaar nog voedsel geproduceerd mag worden in Nederland. Dat wij als boeren nog bestaansrecht hebben. Er zijn veel landen die staan te springen om onze productie over te nemen en dat gaat zeker niet zo diervriendelijk en milieubewust als wij in Nederland kunnen en willen.

In 1980 waren er 5,2 miljoen melkkoeien in Nederland, nu nog 1,6 miljoen melkkoeien. In 1980 waren er 220.000 auto’s in Nederland, nu bijna 8,5 miljoen auto’s. En dan hebben we het nog niet over het vliegverkeer wat enorm is toegenomen. Als het aan een deel van de politiek ligt, moeten de boeren het huidige stikstofprobleem oplossen.

Bliep; mijn man krijgt een bericht op zijn telefoon. De mestvergister geeft een storing aan. Hij slaat het toetje over en gaat ernaartoe. Wij doen mee met een pilotproject voor het vergisten van koeienmest. De mestvergister wekt uit enkel onze koeienmest stroom op voor 170 huishoudens in de buurt. Door het vergistingsproces verdwijnen mestgassen als methaan. Eén van de vele duurzame projecten op ons erf.

Dorien Benning - de Wal

Onze dochter heb ik gerust kunnen stellen. Nu de rest nog die ongerust is. 

© 2019 MelkNatuurlijk