Facebook

Volg ons

Onlangs stond er voor het eerst een pak melk op de eettafel. Het werd door onze kinderen onder de loep genomen. Er prijkte een stukje tekst en foto van dit boerenechtpaar op.
‘Zou dit ook door kinderen uit de stad gelezen worden?’, vroeg onze jongste.


Ik hoop het.
Dan leren ze dat melk niet in een fabriek wordt gemaakt.
Niet alle kinderen in Nederland zullen een educatief bezoek aan een boerderij brengen tijdens hun basisschoolperiode, dus werkt uitleg op een pak melk bevorderlijk.
Ook dit jaar zal de wekker van mijn boer dagelijks om 05.15 uur klinken, om koeien te melken. Voedsel te maken.
Deze boerin stond tijdens de hoogtijdagen voor kerst even stil in de supermarkt. Het leek non-stop spitsuur. Lange lijstjes, volle karren, haastige mensen.
Zouden deze mensen zich weleens afvragen waar het eten dat straks hun kerstdiner vormt vandaan komt?
Zou de consument erbij stilstaan dat voedselproductie niet vanzelfsprekend is?
Boeren, tuinders, vissers en akkerbouwers zijn er trots op goed, gezond en betaalbaar voedsel te produceren. De consument profiteert daarvan.
Tegelijkertijd heeft de maatschappij steeds meer wensen over de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. Boeren en tuinders investeren veel in verduurzaming terwijl de daadwerkelijke uitgaven van de consument aan voeding laag zijn.
Het schijnt dat een doorsnee huishouden slechts 8 procent van het inkomen besteed aan voeding.
Het lijkt erop dat we wel de prijs, maar niet meer de waarde van voedsel kennen.
Terwijl het onontbeerlijk is om te leven. Zonder voedsel zou onze groei, gezondheid en energie stagneren. Voedsel behoort net als water en lucht tot onze eerste levensbehoeften.
Het is de eerste stap van de piramide van Maslow. Na deze behoeften gerealiseerd te hebben, zal een persoon steeds een stap hoger gaan in de piramide om innerlijke behoeften te verwezenlijken.
Anno 2022 lijken andere behoeften het fundament van de piramide van Maslow te bekleden: wifi en de batterij van de mobiele telefoon.
Zeker niet onbelangrijk, maar laten we de basis op waarde blijven schatten.
Voedsel. Een LEVENSMIDDEL.
Ook in 2022 willen wij ons steentje daaraan bijdragen door kinderen te ontvangen voor een educatief bezoek op onze boerderij.
Wist u dat er in Nederland meer dan 325 boerderijen zijn die schoolklassen ontvangen voor een leuke en leerzame ochtend? Het is ook mogelijk een gastles in de klas door een boer aan te vragen.
Mooie en belangrijke initiatieven, die ertoe bijdragen een stuk meerwaarde aan het eten op je bord te geven.
Eet smakelijk!

Bianca Straathof 

https://boerenmetaandacht.nl/

 

© 2019 MelkNatuurlijk