Facebook

Volg ons

Ik ben Hans Brinke, melkveehouder en pluimveehouder uit Orvelte. Ik ben zeer trots op mijn boerderij en vooral trots op mijn dieren. 

Toen ik op het voorgezet onderwijs zat vonden mijn vrienden wel eens dat ik maar de gemakkelijke weg koos door boer te worden. Want mijn ouders waren ook boer. Ik heb dat zelf nooit zo bekeken. 25 jaar geleden was het al niet makkelijk om boer te zijn en dat is het nu nog steeds niet. Maar het is wel het meest interessante, leuke en afwisselende beroep dat ik mij kan voorstellen.

Wat ik veruit het allermooiste vind aan boer zijn is het werken met dieren. Dieren kunnen niet praten maar je kunt ze wel 'verstaan'. Als je oplet geven dieren feilloos aan of ze het naar de zin hebben. En als je een fout maakt geven ze dat echt wel aan met hun gedrag. Dat maakt het werken met dieren zo prachtig. Dieren zijn altijd eerlijk naar jou toe. Dat is bij mensen zeer zeker niet zo.

Het mooie aan koeien is de rust die ze uitstralen. Een minuut tussen koeien lopen is volgens mij net zo rustgevend als een minuut langs zee lopen tijdens een lekkere najaarsstorm. En aangezien de zee nu eenmaal ver weg is loop ik dus liever lekker tussen mijn koeien.

Waarom ben ik actief voor melknatuurlijk.nl? Ik vind het belangrijk aan te geven waar wij als boeren mee bezig zijn. Dat wij met liefde de dieren verzorgen en dat winst niet de primaire reden is dieren te houden. Als boer kijk je naar de lange termijn, minstens één generatie vooruit en het liefst nog twee. Vandaar dat je ook geen roofbouw kunt plegen op de dieren of op de grond omdat je dan de generaties na jou in de problemen brengt.

Verder zou ik graag willen meehelpen weer wat meer nuance in Nederland te krijgen. Niet alles is zwart of wit en andere meningen moeten gewoon kunnen. Dus als je bijvoorbeeld veganistisch wilt zijn is dat helemaal goed, zeker omdat je daarmee aangeeft je verdiept te hebben in voedsel. Maar je moet dan ook kunnen hebben dat er mensen zijn die dat anders zien. Verschillen van mening zijn er altijd geweest en het zou Nederland sieren hier weer beter mee om te kunnen gaan. Door het verhaal vanuit de boer zijn ogen te laten zien hoop ik aan het besef bij te dragen dat er meerdere meningen zijn en dat die best naast elkaar kunnen bestaan.

Onze melk gaat naar Royal Friesland Campina, daar ben ik erg trots op want wij zijn als leden melkveehouders ook nog eens eigenaar van deze prachtige coöperatie. 

Oh en als laatste, ik publiceer elke werkdag een #Koeiemorgen op Instagram, Twitter en Facebook. Misschien ook wel leuk eens naar te kijken.

Groetjes en kallum an, Hans Brinke

© 2019 MelkNatuurlijk