Facebook

Volg ons

Jij kan worden, worden wat je wil
Waarmee maak jij ’t verschil?
Zoveel dingen die je later kunt doen
Vanaf nu tot aan je pensioen
Jij kan worden, worden wat je wil
Waarmee maak jij ’t verschil?
Wat vind je leuk en wat is jouw talent?
Je bent echt iets geworden
Als je bent wie je bent!

Dit is het refrein van het liedje van de Kinderboekenweek 2021. De juf heeft gevraagd of ouders iets willen vertellen over hun beroep.

Zeker willen we daarover wat vertellen, maar… een boerderij beleven is nog veel leuker! Groep 1/2 kwam lang bij ons op de boerderij. De auto’s komen aangereden en de deuren gaan open. Nieuwsgierig stappen de eerste kinderen uit de auto, onze zoon staat nog wat ongemakkelijk toe te kijken. Het duurt maar even en er wordt gerend, gesprongen en beleefd.
In de jongveestal heb ik een ‘klas’ gemaakt. Met pakjes zaagsel hebben we een kring gemaakt waar we kunnen vertellen wat we doen als boer. Juf zegt dat veel kinderen in de klas boer willen worden, wauw! Vandaag de dag is de vanzelfsprekendheid van het boer worden er niet meer – er is veel kapitaal voor nodig én met de maatschappelijke wensen is het soms best lastig om de rug recht te houden als, in ons geval, melkveehouder. Van opkoopregelingen, hoge kosten, negatief nieuws en beperkt rendement is het soms lastig om jezelf te vragen: wat vind je leuk?
We vertellen wat we doen en hoe het bij ons op de boerderij gaat – we lopen van de kalfjes, naar de pinken en kijken bij de koeien. We voelen en spelen met het voer; zitten op de trekker; bewonderen de melkstal en drinken een glaasje verse melk. Geweldig om de gezichten van de kinderen te zien, de verhalen te horen en de vragen te beantwoorden. Ja, boer zijn vinden we leuk! Wat wil je worden en wat is ons talent, die vraag hebben wij ons als bedrijf ook gesteld. Het bedrijf meer richten op melk voor Nederland is waar we de komende tijd uitdaging in vinden. Er zijn zoveel dingen die we kunnen doen, maar daar ligt onze focus de komende tijd. Als er genoeg gespeeld en beleefd is, gaan de autodeuren dicht. We grinniken, door het spelen in het voer zal het ouders wel opvallen dat boer zijn een beroep is met een luchtje!

Geke Enting

Zwiggelte

© 2019 MelkNatuurlijk