Facebook

Volg ons

De dagen worden korter. Sinterklaas is terug naar Spanje. De kerstspullen komen van de zolder. De nieuwe kerstverlichting voor in de vlaggenmast wordt met hulp van de kinderen opgehangen. ‘Oe, ahh en wauw!’ is er te horen als de stekker in het stopcontact gaat.

We maken het gezellig in en om onze boerderij. Het is een tijd van gezelligheid, maar ook van terugblikken op het afgelopen jaar. Wat keken wij een jaar geleden de toekomst voor ons melkveebedrijf vol vertrouwen tegemoet. Een bedrijf met meer dan een gemiddeld aantal koeien. Alle vergunningen op orde. Altijd meegedaan met de nieuwste ontwikkelingen en innovaties, over hoe we nog diervriendelijker en nog natuurvriendelijker te werk kunnen gaan. We gaan mee met de tijd en zijn constant in beweging.
De agrarische sector kwam het afgelopen jaar keer op keer negatief in de media. De stikstofcrisis, waarbij de boer als dé milieuvervuiler wordt aangewezen. Aanleg van zonneparken op landbouwgrond. Onteigening van boerengrond. Werken zonder gewasbescherming.
Als we nu naar de toekomst kijken, is dit onzeker. We weten niet wat de overheid nu weer van ons wil. Wij zorgen voor (h)eerlijk Hollands voedsel. Wij zorgen voor het landschap. Wij werken naar eer en geweten en willen het beste voor onze dieren en de omgeving. Worden de boeren ingewisseld voor vliegverkeer en andere industrie? Wordt landbouwgrond volgebouwd en al het groen, grijs van kleur? Zijn we straks voor de voedselvoorziening afhankelijk van het buitenland?
Onze kinderen groeien op tussen de dieren. Hun ogen gaan twinkelen als ze vertellen over ‘onze boerderij’. En als ze de vraag krijgen: ‘Wat wil je later worden?’ zeggen ze alle vier dat ze op onze boerderij willen werken. Maar of dat over 15 jaar nog kan, op de huidige plek. Wie zal het zeggen..

Dorien Benning – de Wal
Boerin in Lheebroek, Dwingeloo

© 2019 MelkNatuurlijk