Facebook

Volg ons

Vroeger bij mijn ouders op het melkveebedrijf was het al zo… Zodra we op verjaardag gingen, was er een koe aan het kalven of ging er iets mis, waardoor de avond compleet anders verliep dan verwacht. Ik denk dat de meeste veehouders dit wel herkennen. Bij ons liep het ook compleet anders dan verwacht, in dit geval nadat we thuiskwamen van een verjaardag:

Het is zaterdagavond en Frank zijn zusje viert haar verjaardag voor de vrienden. Zoals ze zeggen ‘verstand komt met de jaren’, wij gaan namelijk met de auto naar de verjaardag omdat Frank zondagochtend melkt. Zijn wekker gaat die ochtend om kwart over vier. Als we thuiskomen kijk ik op de klok: ‘Je hebt wel geteld nog drie uur en drie kwartier om te slapen, Frank, succes he! Ik draai me nog wel een keer om.’

Onze ogen zijn net dichtgevallen als de telefoon om kwart over twee afgaat. We zijn allebei direct klaarwakker als we aan de andere kant van de lijn horen: ‘Hoi met Mark, ik heb heel veel geiten in de tuin staan, ik vind het niet erg, maar het is niet de bedoeling of wel?’.

Hop, kleren aan en gaan! Op naar Nieuw-Balinge. Gelukkig lopen de geiten vlakbij Koolveen, een groot natuurgebied waar onze dieren vaker lopen. We hebben het hek open gedaan en de geiten daar veilig achter hekwerk gezet. Morgen zoeken we ze weer op. Tijd om verder te slapen.

De volgende ochtend komt Frank om half 8 thuis van het melken. We hebben nog een koppeltje schapen bij huis lopen welke moeten lammeren. Nadat hij deze heeft gevoerd, gaat hij nog even naar bed. Je raad het waarschijnlijk al. Nog geen kwartier later krijgen we telefoon, de geiten zijn er weer uit…

Frank pakt de quad en gaat naar de weide waar de geiten liepen om alle flexinetten weer rechtop te zetten. Ik pak de auto en rij naar Nieuw-Balinge opzoek naar de geiten. Zoeken was niet nodig, ze stonden me op de straat al op te wachten. Lopend met een emmer brokjes gaan we richting de weide en sluiten we de geiten op in de flexinetten.

Zo zie je maar weer, veehouder ben je 24/7 en geen dag is gelijk.

Iris Enting

 

 

 

© 2019 MelkNatuurlijk