Facebook

Volg ons

Toen begin april genoemd werd dat de koeien 14 dagen later naar buiten zouden gaan, trok ik mijn wenkbrauwen op. Met de regen en de temperaturen kon ik me het nog niet bedenken dat we er alweer zo dicht bij zouden zitten.


De dagen worden droger en aangenamer. Krap een week verder besluiten we de deuren op Goede Vrijdag open te doen. Onze kinderen zijn laaiend enthousiast en we nodigen buurtgenoten en klasgenoten uit voor dit feest!
Het is prachtig weer om de koeien voor het eerst naar buiten te doen in 2022. De zon ontbreekt, het is droog en niet te warm. Enthousiaste buurtgenoten staan onder het genot van koffie, cake en paaseieren op een mooie positie; onze kinderen staan vooraan; mijn schoonvader achteraan het perceel; mijn broer links van de deur; ik rechts van het perceel en Ron opent de deuren van de stal… De spanning stijgt, afwachten wat er gebeurt... Daar komen de eerste dames nieuwsgierig aan. Met het gras onder de voeten maken ze vreugdedansjes, kijken ze wie het sterkst is. Dit jaar was het spektakel kort, de bekken van de koeien gingen vlot naar het wapperende gras en de eerste grashappen werden gulzig genomen.
Voor de eerste weideweken hebben we 6 percelen gemaakt, onze koeien gaan iedere dag naar een ander perceel weidegras. Op dag 1 weiden de dieren in perceel 1, dag 2 op perceel 2 enzovoorts, op dag 7 komen de dieren opnieuw in perceel 1. De koeien kunnen dagelijks de groei van het gras opeten, wat lekker smakelijk is en voedingsrijk. Vers gras bevat eiwit, dus het eiwitniveau in het voer wat de dieren op stal krijgen kan naar beneden. Ik vertel de buurtgenoten over de uitdaging van het weiden; het doel is om de koeien gras zelf op te laten halen en in de avond voeren we de dieren aanvullend op stal. Als er veel eiwit in het gras zit, krijgen ze op stal minder – best een puzzel – de samenstelling van het gras varieert met de temperatuur en het weer. Stiekem betrap ik mezelf op de vaktaal die voor ons, oh zo vanzelf sprekend is. Dat is waarom ik het zo leuk vind om deze columns te schrijven – even bewust stilstaan bij wat en hoe we dat doen. En dan nog de grootste uitdaging: in begrijpelijke taal voor iedereen. Gezellig napratend over koetjes en kalfjes hebben we met een club mensen genoten van de eerste gulzige happen vers gras!

Geke Enting

Zwiggelte

© 2019 MelkNatuurlijk