Facebook

Volg ons

Ik heb nu al bijna 2 maanden geen kippen meer. We zijn het kippenverblijf aan het ombouwen zodat ze meer ruimte krijgen. Meer ruimte om te eten, te drinken en ook meer ruimte om een eitje te leggen. Maar vooral meer ruimte om te scharrelen met een hele grote nieuwe overdekte uitloop. Ik ben heel erg benieuwd hoe de kippen het straks gaan vinden. We hebben de systemen, zeg maar het nagebouwde bos, wat dichter bij elkaar gezet. Dat is voor onszelf wat minder praktisch, maar voor de kippen is de kortere afstand juist veel makkelijker om tussen de verdiepingen heen en weer te vliegen. Uiteindelijk gaat het daar natuurlijk om, dat de kippen het zo goed mogelijk hebben.
Ik dacht zelf dat ik het wel prettig zou vinden, even geen kippen meer. Maar dat valt toch wat tegen. Ik mis ze, ik mis de warmte, ik mis het enthousiasme dat ze altijd hebben als je binnenkomt. Ik mis het stofbaden, oh ja, de stof, die mis ik niet, dat moet ik wel toegeven. Maar het allermeest mis ik het geluid, het gezellige geluid dat kippen hebben.
Al met al ben ik gewoon aan het aftellen totdat het zover is dat ik weer kippen heb. Ik weet nog goed de dag dat ik voor het eerst kippen in het nieuwe kippenverblijf had, zo'n vier jaar geleden. Het leek wel of ik de hele dag last had van fishermensfriend. Sterk spul is dat. Maar toen had ik anderhalf jaar geen kippen gehad, toch wel enige bouwstress, extreem weinig slaap en zeker ook de spanning of het verblijf wel zou functioneren zoals ik het bedacht had. Dat heb ik nu gelukkig niet meer. Ik ben er van overtuigd dat alles goed werkt. Alleen nog maar zo'n vijf weken wachten op nieuwe hennen. Dat is natuurlijk het allermooiste, jonge hennen, altijd prachtig in de veren en lekker nieuwsgierig maar toch stiekem ook een beetje bangig. De eerste eitjes weer op de band, dat zijn echt de allerlekkerste eitjes die je maar kunt krijgen. En dan op zondagmiddag, als je dan toch net even wat minder haast hebt, gewoon lekker tussen de kippen zitten en genieten van het stofbad dat ze nemen. Ik heb iets om naar uit te kijken.

Hans Brinke

Melkvee- en pluimveehouder te Orvelte

© 2019 MelkNatuurlijk