Facebook

Volg ons

‘Geen telefoons aan tafel!’
Dat is de regel die wij binnen ons gezin hanteren. De maaltijden zijn echte gezinsmomenten, zonder beeldschermpjes. Nu het gras langer wordt en het weer een poos regenachtig is geweest, kijkt mijn man regelmatig op zijn telefoon om verschillende weerssites te raadplegen. De kinderen wijzen hem op de huisregel. ‘Jullie hebben gelijk.’ Is het antwoord. ‘Maar het gras moet er nodig af.’


Eerst bleef het voorjaar zo koud dat het leek alsof de gewassen nooit zouden gaan groeien. Nu bruisen de gewassen de grond uit, zodat we volle bak aan het werk moeten. We werken met de natuur en dat maakt het zo mooi. Het lijkt een paar dagen droog te blijven. We kunnen aan de slag!
De avond voor het maaien wordt door mensen van het wildbeheer, de jagers, met een warmtebeeldcamera het perceel gecontroleerd op reekalveren. Het perceel wordt vervolgens van binnen naar buiten gemaaid, om eventueel wild de kans te geven om te ontsnappen. Naast de Dwingelerstroom laten we vijf meter gras staan, dit is een vluchtplek voor o.a. hazen.
Wist u trouwens dat gras wat in de weilanden staat nooit zomaar gras is? Elk weiland bevat een speciaal geselecteerd grasmengsel wat past bij de grondsoort en de dieren die er van leven. Grasland bestaat namelijk uit vele verschillende grasrassen die allemaal een eigen functie hebben. Voor de bodem en voor de koe. Zo is de smakelijkheid van het gras erg belangrijk. Is het wel lekker voor de koe? Is het structuurrijk genoeg? Want dat heeft ze nodig om gezond te blijven als herkauwer.
Om de bodem goed te onderhouden zijn er verschillende grasrassen zoals diepwortelende grassen die mineralen en elementen stromen in de bodem in stand houden. In samenwerking met het rijke bodemleven. Er zijn bodembedekkende soorten die breed uitstoelen en onze weilanden beschermen tegen invasieve overlastkruiden die het gras verdringen en/of ongezond zijn voor de koe.
Grasland is nooit zomaar gras, maar eerste klas topvoer voor onze dieren.

Dorien Benning – de Wal
(Educatie) boerin in Dwingeloo

© 2019 MelkNatuurlijk