Facebook

Volg ons

 Op een zaterdagmorgen gaat de telefoon, 3 pasgeboren kalfjes zijn sloom. Aangekomen bij de boer blijken 3 kalfjes slap, koud maar niet uitgedroogd. Na de hitte periode van de zomer vorig jaar blijkt de stier toen het weer koeler werd in korte tijd 20 koeien besprongen te hebben, nu volgt een heuse ‘babyboom van kalfjes’.

Normaal gesproken blijven de kalfjes bij deze boer een tot enkele dagen samen met hun moeder, gescheiden van de koppel in een soort kraamstal. Moeders hoeft haar kalf dan niet te beschermen, het kalf hoeft de moeder niet te zoeken en de kans om genoeg te drinken is groot. 

Door de babyboom is er niet genoeg plek in de kraamstal en lopen er 6 moeders met hele jonge kalfjes bij elkaar in een heerlijk strohok, plek genoeg, water genoeg en volop kuilgras. De moeders ruiken voortdurend of ze wel het juiste kalf bij zich hebben. De kalfjes lopen wat door elkaar en vinden niet genoeg rust om bij hun eigen moeder te drinken. Daardoor missen ze biest, de eerste moedermelk van de koe die ze alleen de eerste 48 uur rechtstreeks uit hun darm in het bloed op kunnen nemen. In de biest zitten noodzakelijke afweerstoffen, maar ook groeifactoren die kalfjes nodig zijn in hun eerste levensfase. Daarin is een kalf een bijzonder dier, ze worden geboren zonder enige weerstand! Mist het kalf de biest? Dan wordt ze eenvoudig ziek.  

We zochten een donorkoe, een oudere koe die kerngezond was en wel wat bloed af wilde staan. Dit bloed brachten via transfusie in bij de kalfjes. Een tijdrovende en kostbare klus, maar zo gaven we de kalfjes nog een goede kans allerlei belangrijke stoffen van de moeder op te nemen, dat heeft de boer er graag voor over. De hele week hielden we bijna dagelijks contact. Twee van de drie kalfjes werden door deze transfusie gered. 

In Nederland zijn meer dan 400 lactatiedeskundigen die moeders helpen met het opstarten van borstvoeding na de geboorte van hun baby. Veel baby’s krijgen zelfs volledig flesvoeding. Zowel bij mensen als bij koeien gaat de borstvoeding dikwijls niet vanzelf. Dat is de reden dat veehouders er ook vaak voor kiezen de kalfjes handmatig de kalfjes de fles te geven, zodat de kalfjes verzekerd zijn van goede start en voldoende voeding. Gezonde dieren, daar worden boer en dierenarts blij van!

Bernd Hietberg

Dierenarts in Beilen 

 

© 2019 MelkNatuurlijk