Facebook

Volg ons

…we geven er weer massaal gehoor aan, want màn: wat hebben we het gemist!
Ook op de boerderij is het feest;

we hebben weer vele schoolklassen mogen ontvangen, uitbundig lammetjesdag gevierd en samen genoten van de koeiendans.
De lente zorgt voor volop vrolijkheid in de weilanden: jonge hazen buitelen over elkaar broedende kieviten, een slapend reeënjong in het lange gras, bloeiende kruiden en greppels vol prachtig gekleurde bloemen, een walhalla voor bijen en vlinders.
Deze boerin monitort weer vele soorten nachtvlinders welke een belangrijke voedselbron zijn voor vogels en vleermuizen. Alle levende wezens eten, maar worden ook opgegeten. Ze hebben elkaar nodig om te overleven. Planten, dieren, schimmels en mineralen vormen samen een voedselkringloop; de samenhang in de natuur.
Bijen zijn op hun beurt onmisbaar voor voortplanting van planten, fruit en bloemen. In Nederland bestuiven insecten 80% van alle plantensoorten en 70% van onze voedselgewassen. Bevruchting van bloemen leidt tot de vorming van vruchten en zaden. Bestuivers doen dus belangrijk werk. Zonder bijen geen appels op de fruitschaal!
We proberen een veelzijdig voedselaanbod te creëren en het zo de bij makkelijker te maken om aan gevarieerd voedsel te komen.
Onze kinderen zaaiden begin april afgeschraapte greppelkanten in met meerjarige bloemen die onder andere vlinders en bijen aantrekken.
Mijn interesse in vlindersoorten heeft bij onze kinderen geresulteerd in enthousiasme voor vele insecten: ze helpen graag mee de diversiteit op de boerderij te vergroten.
Eerder al hielpen we de bermen langs de weg inzaaien, om zowel insect als mens te laten genieten.
Korenbloem, Boerenwormkruid, Kamille, Knoopkruid, Klaproos; een schilderspalet aan kleur in de berm bezorgt deze boerin een glimlach.
Twee informatiebordjes vertellen over de bloemen en hun doel, en vragen daarnaast de bloemen niet te plukken.
‘Hoe dan??’, was de verschrikte reactie van onze zoon toen hij deze bloemen de eerste keer zag ‘langslopen’.
In de hand van een voorbijganger.
Geplukt…
Om na twee dagen in een vaas, verwelkt te worden weggegooid.
Zonder de kans zich te vermenigvuldigen.
De bloemen zouden, mits ongeplukt, in het najaar hun zaden op de grond laten vallen, waardoor er weer nieuwe kunnen groeien en bloeien.
Wanneer u écht de bloemetjes buiten wilt zetten, laat u ze staan om er foto’s van te nemen; als eerbetoon aan de bij, de vlinder én aan de bloem zelf.
Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen, mensen ook.
Bedankt namens bij, bloem, vlinder, wandelaar en fietser.

Bianca Straathof 

 

© 2019 MelkNatuurlijk