Facebook

Volg ons


Opeens word ik gebeld door een onbekend nummer, nou gebeurd dat wel vaker en ik denk: vast weer een energie verkoper, dus ik zit al in de afpoeier modus. Het blijkt iemand van LTO te zijn, de Land en Tuinbouw Organisatie, met de vraag of ik gebeld mag worden door iemand van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Nou, natuurlijk mag dat. Dus even later sta ik te praten met iemand van LNV of ze langs mogen komen met de Chief Veterinary Officer van Hong Kong. Hij wil graag een innovatieve kippenstal zien. Nou vind ik zelf mijn stal niet per definitie innovatief, het is gewoon goed gekopieerd en verbeterd naar mijn inzicht, maar dat hoef ik die man natuurlijk ook niet te vertellen.
Een weekje later om 10 uur zit een delegatie van 3 Chinezen bij mij koffie te drinken, of ja één iemand water, maar dat doet er niet toe. Ik wil graag weten waarom ze juist naar Nederland komen en wat het hoofddoel is van de reis. Nu blijkt dat Hong Kong nogal dichtbevolkt is, net als Nederland. Er zijn nog maar weinig boeren over en de boeren die over zijn worden niet door de maatschappij gewaardeerd. Nou, zo lijkt het in Nederland ook wel eens denk ik. Maar in Hong Kong produceren de boeren nog zoals ze dat 60 jaar geleden ook deden. Dierwelzijn is iets waar ze bij wijze van spreken nog nooit van gehoord hebben. Kippen zitten nog in kooitjes enzovoorts. Dat is iets waar Nederland wel heel erg in verschilt gelukkig.
Op naar de stal. Ze zijn erg enthousiast over de kippen en willen weten hoe het komt dat ze nog veren hebben……. Ja, daar word ik toch even stil van. Als zij controle doen op een kippenbedrijf zijn de veren meestal al weg. Als kippen wat ouder worden krijgen ze vanzelf wat minder veren, maar helemaal weg, dat betekent toch echt dat er iets mis is gegaan. Zo langzamerhand begin ik toch te begrijpen wat de reden voor het bezoek is en besef ik me dat we toch ook wel heel erg trots mogen zijn hoe we het tegenwoordig doen. Pas ’s avonds denk ik dat ze misschien wel een ervaringsdeskundige kunnen gebruiken daar, een reisje naar Hong Kong is natuurlijk nooit weg. Daar had ik beter wat eerder aan kunnen denken……
 
Groeten en kallum an, Hans.

© 2019 MelkNatuurlijk