Facebook

Volg ons

Voorjaar! Bij deze prachtige tijd horen jonge dieren. Niet dat bij ons alleen nu de kalfjes geboren worden, maar wanneer een prachtig voorjaarszonnetje in de afkalfstal schijnt, gevuld met goudgeel stro, is dat een genietmomentje! Zelfs als we thuis moeten blijven omdat koenummer 32, Beatrix, moet kalven.

Melkveehouder ben je 24 uur per dag 7 dagen in de week. 

Beatrix is al een tijdje onrustig en de pootjes van het kalfje zijn zichtbaar. We houden een oogje in het zeil. Er wordt een stierkalf geboren! Terwijl moeder en zoon bijkomen en elkaar ontdekken, wordt de handmelker gehaald. We melken de koe, zodat het kalfje binnen een uur verse biest krijgt. Biest is belangrijk voor het kalf, het bevat essentiële stoffen voor een goede groei.    

Ah, onze zoon van 1,5 jaar jong is wakker. Samen drinken we wat, trekken zijn overall en laarzen aan. Op naar buiten! We horen een aantal koeien loeien. Het wijsvingertje van Guus gaat in de lucht en hij roept luid ‘boeien’ en stapt dapper richting de stal. Het stierkalf en Beatrix trekken zijn aandacht. Na een aantal pogingen om te staan van het kalf, realiseert Guus zich dat het kalfje nog geen voer heeft. Hij pakt zijn schepje en emmertje en gaat snel voer halen. Het emmertje wordt in de afkalfstal gezet voor het kalfje, maargoed, daar doet het kalfje voorlopig niets mee. Ook bij kalfjes is het zo dat ze de eerste dagen biestmelk krijgen en vervolgens nog een aantal weken koe- of kunstmelk. Rond 10 weken krijgen ze wat bijvoeding van hooi, luzerne en brokjes. Wat dat betreft vergelijkbaar met baby’s: rond maand 3 komen de foto’s van voorzichtige hapjes fruit en groenten. 

Vakkundig hebben de mannen een eenlingbox voor het stiertje ingestrooid. De eenlingbox is een veilige plek voor een kalf waar ze ongeveer de eerste 14 dagen verblijven. In deze boxjes lopen ze het minste risico om besmet te worden met ziekten van de ‘grote koeien’, hebben ze een veilige plek om te liggen (zonder dat er een koe bovenop gaat liggen, gebeurt helaas soms ook) en kunnen we zien of een kalf voldoende melk drinkt en daarbij begeleiden. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een soort van wieg of box voor baby’s. 

Beatrix eet en drinkt goed, de koe is fit. De melk van Beatrix houden we nog 3 dagen apart voor het kalf, daarna gaat de melk mee naar de melkfabriek.

Zo bracht de dag een andere invulling dan verwacht. Maar desalniettemin heb ik genoten van deze mooie voorjaarsdag en het ‘jonge spul’ op onze boerderij!

Geke Enting

© 2019 MelkNatuurlijk