Facebook

Volg ons

Poetsen en opruimen: net even door een andere bril naar je bedrijf kijken dan we in de dagelijkse routine doen. Dat hebben we de afgelopen weken gedaan. Tja, en daarnaast natuurlijk met een blik de weersvoorspelling van 2e Pinksterdag. Het weer, het was wat het was… Alle lof voor de meer dan 500 deelnemers die op de fiets zijn gestapt!

Ons bedrijf was een van de deelnemende bedrijven op de fietsroute van 35 kilometer, de “Boerderijen fietspuzzeltocht” georganiseerd door Beleef Beilen. Machines stonden opgesteld, deuren zijn open en iedereen is welkom! Er werd gefietst, gepraat, geïnformeerd, beleefd en ja, ook de puzzelvragen werden opgezocht of wij werden verhoord.

De eerste fietsers kwamen aan rond 10 uur. De koffie, thee, zuiveldranken, blokje kaas en een ijsje wachten op de deelnemers. Het springkussen, traptrekkers, stoepkrijt biedt vertier voor de kinderen en ook de kalfjes blijven een interessante trekpleister.

Ik kan genieten van de mooie vragen die we krijgen tijdens de bezoekjes. ‘Mevrouw, zijn er geen koeien in de stal in verband met de fosfaat?’ ‘Onze koeien lopen in het voorjaar tot medio augustus/september buiten. Als u straks verder fietst, komt u onze grazende dames tegen.’
Op zich logisch; je gaat een boerderij bezoeken en de koeien zijn buiten – dan ziet een stal er toch net iets anders uit.

‘Melken jullie met een robot?’ ‘Vanaf de voergang kun je onze melkstal zien en neem de vraagstellers mee. Ik leg uit dat we melken met een traditioneel melksysteem, geen melkrobot dus. Het melken gebeurt bij ons met een 2 keer 12 rapid exit: 12 koeien lopen achter elkaar de melkstal in; we maken de uiers schoon en hangen de melkapparatuur aan de spenen. Als de melkstroom van een koe vermindert en laag genoeg is, trekt het systeem de melkapparatuur automatisch van het uier. We controleren, dippen de spenen met een desinfectiemiddel en vervolgens stappen de 12 dames tegelijk uit de melkstal. Tweemaal per dag staat hier iemand in de melkput – dat doen we niet 14 keer in de week alleen, daarvoor hebben we ook hulp van melkers en melksters een aantal melkbeurten per week.

‘Welk merk shovel hebben jullie?’ We beginnen te praten en ik bedenk me net op tijd dat dat een vraag is uit het boekje. Ik neem de deelnemers mee naar de machine en vertel ze dat het er écht wel op staat.

Het was een mooi evenement, veel enthousiaste en nieuwsgierige bezoekers, leuke gesprekken en bovenal een hoop gezelligheid! We zijn verrast met een mooie luchtfoto van ons bedrijf en een mand met heerlijke producten. Met dank ook aan alle mensen die ons hier thuis hebben geholpen en de organisatie van de fietstocht! Op naar volgend jaar…! Dan fiets ik ook graag mee 😊

Geke Enting

Zwiggelte

© 2019 MelkNatuurlijk