Facebook

Volg ons

 

Of het die nacht volle maan was. We hebben er niet op gelet..

Er wordt wel eens gezegd dat er met volle maan meer geboorten zijn, zowel bij mens al dier. Dit omdat de maan dan dichter bij de aarde staat en meer aantrekkingskracht uitoefent, zo ook op de baarmoeder met daarin de baby, het kalfje of ieder ander dier.

Helaas is dit een mythe.. 

Overdag waren er al 2 gezonde prachtige kalfjes geboren. ’s Nachts hadden we 3 koeien in het strohok( hele dikke laag schoon vers stro waar de koe alleen rustig kan liggen/staan) of verloskamer zoals je het ook kunt noemen. Rond half 11 ’s avonds doen we altijd de avondronde. Voer wordt dan aangeschoven zodat de koeien vers eten hebben. We lopen even tussen de koeien door. Samen zien we dat de koeien onrustig zijn. Dat wordt dus de wekker zetten!

We zijn een beetje een ‘ouderwets’ gezin. Ik mag uit bed voor de kinderen. Mijn man mag uit bed als er een kijkje genomen moet worden bij de koeien of als er een storing is bij de robot. Mijn man krijgt dan op zijn mobiele telefoon een oproep. 

Bij de eerste wekkerronde ligt  kalfje Jantje naast moeders. Ze ligt heerlijk bij moeders in het strohok. De andere 2 koeien liggen nog rustig in het stro. Dus dat wordt nog een keer de wekker zetten. Kalfje Ina is ook geboren! Wat een prachtig mooi kalfje.  ’s Morgens ligt kalfje Dirk bij moeder. 

Binnen 4 uur moet het kalfje de eerste biest hebben binnen gekregen. Dit is de eerste melk van de koe. Een kalfje wordt niet zoals een baby geboren met weerstand. Daarom is het zo belangrijk dat een kalfje snel zijn eerste biest krijgt.

’s Morgens zitten we met kleine ogen aan het ontbijt. Maar wel met een gelukkig gevoel. Niets zo prachtig als een koe zien liggen met een gezond kalf!

Wenda Bolhuis

Zuivelboerderij Bolhuis

 © 2019 MelkNatuurlijk