Facebook

Volg ons

Wie haalt de kinderen vandaag? Het is zondag, het werk hebben we vanmorgen samen gedaan: de koeien zijn gemolken en lopen in de wei; de kalveren en pinken zijn gevoerd en ook wij genieten van een broodje op het terras. Ron haalt Guus en Linde op bij opa en oma. Ik verheug me op een zondagje lekker thuis.
Rond half 5 start ik de werkzaamheden op de boerderij.

De koeien worden uit de weide gehaald en ik start de melkmachine. Eerst lopen er aan de rechterkant 12 koeien naar binnen. Ik maak de uiers schoon en sluit de melkapparaten aan. Het hekje gaat open, voor de 12 koeien aan de linkerzijde. Ook Mina wandelt naar binnen. Ze staat eigenlijk altijd rechts, maar vandaag doet ze het anders. Als ik begin te denken… wat een lekker dagje zo… wordt Mina erg onrustig. Ze schopt het melkapparaat van haar uier en dribbelt zenuwachtig. Ik zie en voel niets bijzonders aan haar. Zo opeens zakt Mina door haar benen en ligt in de melkstal... De andere koeien zijn klaar met de melkbeurt. Voorzichtig laat ik het hek zakken in de hoop dat Mina opstaat. Helaas… Ze blijft liggen en kijkt me aan en wil niets meer. Daar sta ik dan, met Mina van ruim 600 kg… Wat ik probeer, Mina onderneemt geen actie. Ik bel hulptroepen of ze misschien tijd hebben om mij te helpen. Gelukkig komen ze er snel aan. Wat we ook proberen, Mina blijft liggen en werkt niet mee. We gaan haar takelen in een mobiele box. Een zware klus, waar we haar gelukkig nog een beetje mee konden motiveren om zelf ook iets te doen. En je raadt het nooit… Mina staat op en loopt de zandbak, voor koeien, in. Hier kan ze goed opstaan met voldoende grip en kijken we het eerst eens aan. Mijn dank is groot aan de heren die mij zo fantastisch hebben geholpen. Ik vervolg de melkbeurt, want inmiddels zijn we ruim een uur verder.
Mama! Mama! Ik hoor enthousiaste stemmen als ik de laatste koeien naar binnen laat. We kletsen even en dan is het kinderbedtijd. En Mina?
De oorzaak van Mina haar optreden hebben we niet gevonden. Als de boer van huis is… Danst Mina de dag erna gelukkig weer vrolijk tussen haar vriendinnen!

 

© 2019 MelkNatuurlijk