Facebook

Volg ons

Eind vorig jaar kregen we een briefje van de Enexis dat dinsdag 11 januari de stroom er tijdelijk af zou gaan. Nou heb ik aan twee kanten van de weg een gedeelte van mijn bedrijf. Dus heb ik ook twee generatoren en twee trekkers om dit op te lossen. Ik dacht geen probleem, wordt een mooie test. In de agenda gezet en briefje weggegooid.

Maandag 10 januari, dat stond in mijn agenda, zette ik eerst de generator van het kippenverblijf aan. En nadat drie keer de aardlek eruit sloeg had ik het goed in de vingers. Bij de koeien zou ik pas beginnen als de stroom er echt af was. Na een uurtje belde ik eens met een buurman om te vragen of het wel vandaag zou zijn. “Hé Hans, wat goed dat je het zegt, helemaal vergeten.” Een half uurtje later belde ik maar eens met een buurvrouw, die zei gelijk, “Hans dat is morgen man.” Haha, dus in ieder geval goede test gehad dacht ik.
De volgende dag weer eerst bij het kippenverblijf, niet zo vlekkeloos als gedacht maar helderop beter dan de dag ervoor. Hierna bij de koeien, dat bleek ook een aardige uitdaging. Alles op 220 volt werkte direct goed, maar de krachtstroom bleek niet goed te functioneren. Bij het controleren van de zekering van de compressor kreeg ik een oplawaai..... er stond wel stroom op in ieder geval. Ik dacht toen, ze hebben voer, ze hebben water, krachtstroom is niet essentieel en dat moeten we binnenkort maar eens na laten kijken.
Ondertussen bleek bij de kippen de waterdruk veel te hoog, en nadat ik zelf een tijdje had lopen prutsen en het niet voor elkaar kreeg kwam er een monteur. Er bleken 8 spoeltjes kapot, ik kon de onderdelen 's avonds nog ophalen (super service!!!). Gelukkig konden de kippen wel gewoon drinken, te hoge druk is beter dan geen druk.
Om tien uur 's avonds, toen alle spoeltjes vervangen waren, bleek nu de waterdruk bij de kleinste kalfjes weg te zijn. En toen dat om elf uur weer verholpen was dacht ik aan de politiek in Den Haag.
Ik was de hele dag niet achter de feiten aan het lopen maar aan het rennen. Het voordeel is wel, ik weet zeker, morgen, ja..... morgen wordt zeer zeker een mooiere dag!!!

Groeten en kallum an, Hans Brinke

 

© 2019 MelkNatuurlijk