Facebook

Volg ons

Hallo mijn naam is José Welhuis-Kraak en samen met mijn man Robert en 3 kinderen hebben wij een melkveebedrijf in Wapse met 170 melkkoeien.

Wij melken met 3 melkrobots, de robots melken 24 uur per dag door ook in het weekend. Onze melk gaat naar Cono kaasmakers, waar ook Beemsterkaas wordt gemaakt. Maar het kan ook zo zijn dat van onze melk Ben & Jerry ijs wordt gemaakt.

Onze koeien gaan in het voorjaar lekker naar buiten om daar te gaan weiden tot het najaar. Zo kunnen jullie lekker genieten van de heerlijke kazen van Cono kaasmakers. Het is altijd een happening als de koeien weer voor het eerst naar buiten gaan. Sinds 2 jaar nodigen we ook mensen uit om te kijken naar de koeiendans, jong en oud komen dan bij ons kijken naar de koeiendans en naar de boerderij.

In de winter krijgen onze koeien kuilgras, mais en voederbieten, deze gewassen telen wij zelf. De meeste veldwerkzaamheden worden gedaan door de loonwerker, zodat wij nog meer tijd hebben voor de verzorging van de koeien en kalfjes.

Mijn werk op de boerderij is het verzorgen en het voeren van de kalfjes, dit doe ik met veel plezier. Maar mijn passie is ook bakken en koken met zoveel lokale en Nederlandse produkten en fotograferen in de natuur.

Ik kom zelf niet van de boerderij. Na mijn lagere schoolperiode heb ik op de huishoudschool gezeten, na de huishoudschool ging ik naar de bakkersschool en na de bakkersschool ging ik naar de Kort Facilitaire Dienstverlening als hoofdopleiding instellingskok (koken voor grootkeuken zoals verzorgingstehuizen). In de weekenden en in de vakanties werkte ik in de plaatselijke bakker om taarten, gebak en koekjes te maken, ik was toen een jaar of 14, dit heb ik tot m’n 20stegedaan. Op mijn 22ste kwam ik in een groot keuken te werken bij Hoeve Boschoord als keuken-assistente tot mijn 30ste jaar.

Na een avond stappen bij een lokale discotheek kwam ik Robert tegen en een jaar later kwam ik op de boerderij wonen. Dat doe ik nog steeds met heel veel plezier. Ik geniet elke dag van de kalfjes die net geboren zijn, van de huiszwaluwen en boerenzwaluwen die begin april weer terugkomen en weer jongen grootbrengen (zo’n 60 nesten hebben we in de stallen), van de insecten, vooral van de vlinders, wandelen met de honden in de natuur en de vrijheid die je hebt als eigen baas.

© 2019 MelkNatuurlijk