Facebook

Volg ons

Wat doet een dierenarts op een platform voor melkvee? 

Geboren als boerenzoon in Overijssel en met de hogere landbouwschool en Diergeneeskunde opleiding op zak ging in 2008 aan de slag als veearts in Drenthe. De rundveepraktijk in Beilen waar ik werk kent een lange historie in de zorg voor drentse boerderijdieren,  al sinds 1910. Sinds 2008 maak ik daar van deel met een enthousiast team van vijf veeartsen.  We zijn actief als dierenarts voor rundvee, schapen en alpacas. We werken veel preventief, behandelen de zieke dieren wanneer nodig en verzorgen 24 uurs spoed hulpverlening 7 dagen per week voor een gebied midden in Drenthe. Vaak adviseren of coachen we onze veehouders, maar we vervullen ook een klankbord functie, we betrokken bij veel zaken rondom de boerderij. 

Ons team streeft er samen met de boeren familiebedrijven naar de dieren zo goed als mogelijk te verzorgen en gezond te houden.  Veehouders maken vaak gebruik van preventieve begeleiding, zeg maar een soort gezondheid check. We kijken dan tijdens een bezoek aan de boerderij naar de algehele gezondheid van de koe. Haar poten, uier, klauwen, niets gaat aan ons oog  voorbij. Je moet op veel dingen letten. Staat ze goed op haar benen? Hoe is haar vertering? Heeft ze een goed gevulde pens, is ze op het goede gewicht? Bij bijzonderheden zoeken we naar een verklaring of onderzoeken we het De boer op met veearts Bernd

We zijn actief in het ontzorgen van de veehouders, en helpen de kwaliteit en veiligheid van vlees en zuivel te bewaken door onze boeren mee te helpen bij diverse kwaliteitsprogramma’s en monitoring van  de gezondheid van hun dieren. Eens per jaar geven we de boer een vergelijking waar ie goed scoort ten op zicht van zijn collega boeren en waar nog verbetering mogelijk is. 

Zelf vind ik het belangrijk transparant te zijn over ons werk op de boerderij en de zorg voor dieren. Hoe kun je een mening vormen over de boerderij als je er zelf niet komt en geen familie hebt die op een boerderij woont?  Ik laat mensen meekijken bijvoorbeeld door deel te nemen aan boerburgertweet of het beantwoorden van vragen. Het is hartstikke leuk om initiatief nemer te zijn bij diverse Drentse agrarische activiteiten zoals dit platform melknatuurlijk.nl omdat je leuke reacties en geïnteresseerde vragen krijgt. Ook schrijf ik columns over de belevenissen als dierenarts op de boerderij voor de De Krant van Midden Drenthe waarvan er een aantal te vinden zijn op dit platform onder verhalen. 

De melkveehouderij is een schitterende sector waarin mensen werken met passie en liefde voor dieren, ik ben trots om daar als dierenarts aan mee te mogen werken. Meer weten? Volg me dan op twitter via @bhietberg of neem een kijkje op onze website www.gezondekoeienbeterboeren.nl of volg onze facebook pagina Gezonde koeien beter boeren facebook pagina 

 

© 2019 MelkNatuurlijk