Facebook

Volg ons

In maart komt de boer(in) een beetje uit zijn winterslaap. Want maart roert zijn staart

Na wat rustigere wintermaanden begint het toch al een beetje te kriebelen, het voorjaar komt eraan. Nou ja winterslaap! Als een gemiddelde boer gemolken heeft en de melkstal schoongemaakt, het voer voor de koeien klaargemaakt heeft en ‘s avonds weer gemolken en schoongemaakt heeft, zit er al zo’n 6 uur van de dag op. Alle andere werkzaamheden komen daar nog bij! boeren maken daarom vaak lange werkdagen maar ze hoeven niet in de auto om bij hun werk te komen. Goed voor het milieu. 

In de winter heeft een vergroeningsgewas op het land gestaan, dit om ervoor te zorgen dat bepaalde voedingsstoffen niet uitspoelen en het zand niet kan opstuiven bij een harde wind. Dit gewas wordt nu in de bodem verwerkt en dient als natuurlijke meststof voor het gewas wat er nu op komt. Maïs voor de koeien of bv suiker/voederbieten, aardappelen noem maar op.  

De vaste mest (dit is de mest die je opvangt in het stro, bv in de afkalfstal of kalverhokken) wordt uitgereden op het land als compost. Deze compost is waardevol voor diverse bodemdiertjes zoals verschillende soorten wormen. Wormen in de bodem zijn belangrijk, ze zorgen bijvoorbeeld voor gangetjes waardoor de wortels van gras bij het grondwater kunnen komen tijdens droogte.

De ploeg wordt nagekeken evenals de afrasteringsdraden om de weilanden, alvast ter voorbereiding op de koeiendans, de start van de weideperiode. 

Het bouwland wat een te lage Ph waarde (te zuur is) heeft wordt bekalkt. Sommige gewassen (o.a. suikerbieten) groeien beter bij een bepaalde Ph waarde deze wordt bereikt door er kalk op te strooien. Grasland wordt van het eerste kunstmest voorzien, korreltjes die vaak met een GPS (soort navigatie systeem) heel nauwkeurig bij de plantjes gestrooid wordt die het nodig hebben. Er zijn verschillende soorten korrels, voor ieder gewas op seizoen en soort wat het beste past, wel zo efficiënt!

 

 

© 2019 MelkNatuurlijk